vroeger schreef ik

J.M.A. Biesheuvel

In het afgelopen voorjaar werd regelmatig met Maarten gesproken over een bundeling van ooit in tijdschriften verschenen verhalen die nog niet gebundeld waren. “Ja maar welke verhalen zijn dat dan?” vroeg hij de eerste keer enigszins achterdochtig. Vanaf dat moment werden regelmatig verhalen aan hem voorgelezen, soms las hij ze zelf. De ene keer keurde hij het verhaal goed, een andere keer krachtig af.

Vijf weken nadat hij in Sunny Home was gevallen overleed hij op 30 juli, thuis, in zijn vertrouwde omgeving. Na de begrafenis werd begonnen met het ontruimen van het huis waar hij met Eva veertig jaar had gewoond. 
Er werd, grote verrassing, een forse aantal verhalen in manuscriptvorm gevonden; in een archiefkast, op de bovenste plank van de boekenkast in z’n kamer, in twee bureauladen, in een kast op Eva’s kamer. Het was bekend dat Maarten tijdens het schrijven regelmatig verhalen weggegooide, vaak om niet altijd even duidelijke redenen. Het was niet bekend dat hij zoveel verhalen had bewaard.

In Vroeger schreef ik staat een keuze uit de verhalen die of alleen in tijdschriften zijn verschenen of als manuscript in Sunny Home werden gevonden. 

Liefhebbers van het werk van Biesheuvel kunnen nu bijvoorbeeld na het bekende ‘Reis door mijn kamer’ kennismaken met ‘Reis over mijn tafel’:
Schrijft u eens een verhaal dat ‘Reis over mijn tafel’ heet, zei hij. Ik wees hem op mijn tafel en zei: “Liegen kan ik niet, daar staat een tafel en als u er op staat zal ik, zodra u verdwenen bent, beginnen met schrijven.

ISBN 978 949 2754 356
€ 20,00
160 blz.
14 x 22 cm
uitvoering harde bandomslag
nur 303
Verschijnt 1 februari 2021

terug naar boeken

© uitgeverij brooklyn